Ga direct naar inhoud

Antwerpen Straalt

De Antwerpse skyline. Sepp Van Dun

De allerleukste studentikoze plekjes

Julia Jansen (22) is hartstikke Hollands, filosofe in spe en gek op het schieten van mooie plaatjes. Naast haar studie Wijsbegeerte aan de Universiteit Antwerpen werkt ze al jaren als redacteur bij STAN, waardoor ze de allerleukste studentikoze plekjes van de mooiste stad van Vlaanderen heeft weten te ontdekken. Haar tips.

La Puravida

Pura Vida” is hét levensmotto van de Costa Ricanen. Het betekent zoiets als “geniet van het leven” of “pluk de dag” en vanaf nu is een klein vleugje van die Zuid-Amerikaanse onbezorgdheid ook in Antwerpen te vinden. Waar? Bij – hoe kan het ook anders – La Puravida in de Pelgrimstraat! In dit gezellige zaakje waan je je bij uitstek in vrolijke zuiderse sferen en kun je jezelf tegen een studentvriendelijk prijsje bijzonder goed trakteren op overheerlijke cocktails en tapas. Heimwee gekregen naar ’t Stad? Geen zorgen hoor, want het terras in de Pelgrimstraat komt inclusief een prachtig uitzicht op de Antwerpse kathedraal.

De Groene Waterman

Van filosofie tot geschiedenis, wetenschap en literatuur: bij boekhandel De Groene Waterman haalt iedere boekenwurm gegarandeerd zijn hart op. Het aanbod aan meesterwerken is hier groot. Bovendien zijn er in de kelder van De Groene Waterman regelmatig toffe events, zoals lezingen, culturele bijeenkomsten of jazzy performances. Zelf iets organiseren kan hier ook. Oh, en studeer je aan ’t unief of één van de Antwerpse hogescholen? Dan bestaat de kans dat je hier eens je verplichte literatuur moet oppikken. Handig om te weten waar De Groene Waterman dus huist én om te weten dat iedere kersverse (of doorgewinterde) Antwerpse student hier 15% korting scoort op zijn of haar verplichte studiemateriaal.

Kleurrijke interieur van Pura Vida.
Stapels met boeken en kasten vol boeken in De Groene Waterman.

STAN

Heb jij een vraag over het studentenleven, je kot, de stad of studeren? Dan verwijs ik je graag door naar STAN, hét platform voor (en voor een groot deel ook door) studenten en alle antwoorden op vragen die je nog niet eens had bedacht. Knal in de studentenbuurt, in het huiselijke GATE15 gebouw. Maar ook de gratis Studentengids, stille en unieke studeerplekken (check STUDY360) en het leukste studentenfestival van het jaar (StuDay, natuurlijk) zijn projecten waar STAN trots op is. Nieuwsgierig geworden? Wandel dan vooral eens binnen voor een babbeltje met één van de lieve onthaalmedewerkers.

Antwich

De zoektocht naar de ideale lunchplek in de Antwerpse studentenbuurt is geen gemakkelijke zoektocht. Integendeel: het is een lange, intensieve zoektocht die bijna iedere spiksplinternieuwe student zal moeten doorstaan. Toch hebben al meerdere toegewijde studenten zich hieraan gewijd en zij zijn tot een collectief besluit gekomen: bij Antwich zijn de lekkernijen nagenoeg perfect. Deze studentikoze broodjeszaak ligt op steenworp afstand van de unief – aan de Paardenmarkt, om precies te zijn – en is daarom de uitgelezen spot om tussen je lessen door een snelle lunch te scoren. Geniet van een simpele bagel met roomkaas of een ambachtelijke baguette met spicy carpaccio; de keuze is geheel aan jou. 

Den Botaniek

Te midden van de drukte van de stad vinden we een kleine groene oase van rust: Den Botaniek. In deze prachtige plantentuin ontsnap je voor een middagje aan de chaos van het student-zijn en ben je voor eventjes één met de natuur. Hier ontdek je de meest bijzondere kruiden, kun je de mooiste bloemen, planten en cactussen spotten of heerlijk chillen op het gras met de warme zon op je snoet; ideaal om helemaal zen te worden tijdens je welverdiende blokpauze óf juist als ultiem rustgevend studeerplekje. Bovendien maakt het helemaal niets uit of je hier nu komt in de zomer, de herfst, de winter of lente, want Den Botaniek staat altijd in bloei.

De gevel van STAN.
Waterplanten in de Botaniek.

Aquarium ZOO Antwerpen

Wie hard studeert, heeft ook goede blokpauzes nodig. Work hard, play hard, noemen ze dat. En mijn ideale blokpauze is toch echt wel een bezoekje aan het rifaquarium van de ZOO Antwerpen. Als echte aquariaan (lees: mensen die zelf een aquarium hebben en daar zéér enthousiast over doen) kan ik volledig wegdromen bij de prachtige onderwaterwereld. En laat de ZOO Antwerpen nu toevallig het baasje zijn de mooiste vissen van de zee. Fun fact: wist je dat de ZOO een heleboel dakloze visjes heeft geadopteerd na de sluiting van Aquatopia? Mocht je ze, zoals ik, íets vaker willen gaan bezichtigen, dan raad ik je aan om een studentenabonnement af te sluiten. Het kost je maar 50 euro per jaar.

De Muze

The club isn’t the best place to find a lover, so the bar is where I go… Als Ed Sheeran het zingt, dan zal het wel waar zijn, toch? Juist. En waarom dan niet ineens een lief scoren in het meest legendarische jazzcafé van ’t Stad? De Muze aan de Melkmarkt staat al jaren bekend als de perfecte date-spot en is een waar begrip onder internationale jazzfanaten. Hier kun je je zowel in de weekends als doordeweeks verwachten aan een gezellige boel en de beste muziek. Neem plaats tussen het artistieke publiek op het gezellige terras of geniet optimaal van live jazzoptredens vanaf de eerste verdieping. Waar je ook neerploft, dit is een echte must-do voor elke Antwerpse student.

Witte vis met oranje strepen.
Twee mannen zitten aan een tafeltje in De Muze.