Ga direct naar inhoud

Antwerpen Straalt

Collectie juwelen. B.Right

Duurzaam shoppen

Of je nu steeds bewuster eet, of je wat meer de fiets neemt in plaats van de auto, we proberen met zijn allen onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Want willen we niet allemaal onze planeet in goede staat aan de volgende generaties doorgeven? Misschien is de tijd wel aangebroken om ook eens wat kritischer na te denken over welke kleren je koopt. Draag je steentje bij en kom duurzaam shoppen in Antwerpen. 

Specialisten van duurzame mode

De duurzame initiatieven in Antwerpen zijn ondertussen niet meer te tellen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Laat je dan rondleiden door een specialist. Mixua biedt rondleidingen en privétours aan door het bruisende eco-leven van Antwerpen. Je ontdekt zero-waste winkels, eerlijke mode, lokale producten en innovatieve projecten. Bovendien ontmoet je tijdens de rondleiding de duurzame pioniers van al deze initiatieven. Je gaat naar huis met heel veel inspiratie en leuke verhalen. Bie Noé inspireert met B.right mensen om op een andere manier naar kleren te kijken. Ze organiseert moderondleidingen, workshops en lezingen. Vind je het aangenamer om op eigen houtje op stap te gaan? Surf dan naar Cosh!, een gratis online platform. Op deze website maak je in geen tijd een route op jouw maat en zo vind je makkelijk je weg naar duurzame en ecologische producten in Antwerpen.


Binnenin winkel The Plant Corner. Patricia Goijens
Een kartonnen hoofd van een hert hangt aan de muur. Sigridspinnox.com

The Plant Corner en Rewind

Ben je een plantenliefhebber? Dan heeft fotografe, interieurstyliste en blogger Patricia Goijens een gouden tip voor jou. “The Plant Corner focust op alles wat met planten te maken heeft”, zegt ze. “Je vindt er een nieuwe cactus voor de verjaardag van je vriendin, koffietafelboeken voor mensen met groene vingers, luchtplanten, mosballen en nog veel meer.” Wedden dat je met een glimlach rondloopt in deze groene oase? Petra van Spotted by Locals is dan weer grote fan van Rewind, een winkel met tal van ecologisch vervaardigde spullen, van meubels tot verlichting en gadgets. 

Passeer ook eens bij bij Plein Publiek, je vindt daar PLNT de eerste Antwerpse indoor en verticale boerderij voor kruiden en bladgroenten. Het is ook de thuishaven van w.r.yuma, een merk van zonnebrillen gemaakt van afval, zoals van plastic uit rivieren. En van Circuit, een plek rond circulaire beleving waar je onder meer een repair café vindt. In het restaurant van Plein Publiek tovert de chef deelgerechten op tafel met in de hoofdrol ‘geredde groenten’, lokale en duurzame ingrediënten en pure smaken. De kruiden en bladgroenten die hij gebruikt komen trouwens van PLNT.

Mensen komen 's avonds naar Plein Publiek. Willem Van Puyenbroeck
Café Congé.

Duurzaam vervoer in de stad

Wil je je op een duurzame manier laten vervoeren door Antwerpen? Boek een TukTuk tour en laat je op een elektrische tuktuk rondrijden, terwijl een gemotiveerde stadsgids je persoonlijk de mooiste plekjes van de stad toont. Of boek eens een tour met een houten fiets, handgemaakt van duurzaam hout, een unieke beleving. Onderweg wijst de gids je de weg en vertelt hij of zij je boeiende verhalen. 

Bewust eten

Vegan, vegetarisch, duurzaam, bio… Het maakt niet uit hoe en wat je wil eten, in Antwerpen vind je wat je wil. Dit zijn enkele vegan & veggie tips van Sabato. In Frituur Chips smul je van frietjes gebakken in plantaardige olie en van vegan en vegetarische snacks zoals bitterballen, falafel en verschillende hamburgers. Restaurant Graanmarkt 13 staat bekend om creatieve (bio)groentebereidingen. De lekkere kruiden in je gerecht komen uit de urban farm op het dak van het gebouw. Murni is een goede keuze als je houdt van een pure en gezonde keuken en Wild Project is een veganistisch mediterraans restaurant met huisgemaakte cocktails en natuurwijnen. 

Imker toont zijn bijen. Graanmarkt 13 | Foto Marlies Beckers
Een mand vol planten en bloemen. Graanmarkt 13 | Foto Marlies Beckers