Ga direct naar inhoud

Antwerpen Straalt

Drukpers in Museum Plantin-Moretus. Noortje Palmers

Fijne plekken voor boekenliefhebbers

Hou je van lezen? Blijf niet thuis of op je hotelkamer zitten, maar trek de stad in. In alle rust, tussen de dieren of in een plantentuin, Antwerpen telt tal van verrassende en vaak ongekende leesplekjes. Op zoek naar een nieuw boek? Ook dan zit je goed in Antwerpen.


Op de binnenplaats van Museum Plantin-Moretus vinden we heel wat planten. Ans Brys
Mensen wandelen en zitten op de bankjes in de Botanische tuin. Sigridspinnox.com

In de binnentuin van UNESCO-werelderfgoed

Boekenliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Museum Plantin-Moretus, de drukkerij en het woonhuis van de gelijknamige drukkersfamilie. Je vindt hier oude drukpersen, tienduizenden boeken en een prachtige kunstcollectie. De binnentuin van dit UNESCO-werelderfgoed is een heerlijke plek om in alle rust verder te lezen in je boek. 

Tussen bomen, struiken en kruiden

Je verdiepen in een boek tussen een uitzonderlijke collectie bomen, struiken en kruiden? Dat kan in de Plantentuin aan de Leopoldstraat. Aanvankelijk was het de tuin met geneeskrachtige planten van het Sint-Elisabethhospitaal. Nu is het een uniek groen plekje in het centrum van de stad. Op het gras of op een bankje in de schaduw, de keuze is aan jou.


Tientallen flamingo's staan op een grasweide in de Zoo. Jonathan Ramael

Met dierengeluiden op de achtergrond

ZOO Antwerpen is niet alleen een van de oudste en beroemdste dierentuinen van Europa, het is ook een groene oase naast het Centraal Station. Verspreid over de dierentuin vind je tal van verborgen plekjes om in alle rust te lezen. De dierengeluiden op de achtergrond moet je er wel bij nemen. Geen zin om een toegangsticket te kopen? Trek dan naar het Giraffenplein aan de achterkant van de Zoo. Het terras van Vitesse Coffee & Cycling is een heerlijke plekje om te lezen. Als je even opkijkt uit je boek om van je koffie te nippen, zie je misschien wel een giraf voorbij paraderen. 

Literaire cafés

Gesproken van het zwarte goud: koffie en lezen, wat past het toch goed samen. Op het Zuid biedt het gezellige Buchbar niet alleen lekkere koffie en fijne leesplekjes, je vindt er ook een mooie selectie van Nederlandstalige en Engelstalige boeken. Niet ver daarvandaan is er Café Boekowski, een buurtcafé met muren vol boeken. Je kan er je uitgelezen boek ruilen voor een ander exemplaar. In een prachtig historisch pand in het centrum kan jij bij Luddites terecht voor een ruime selectie Nederlandstalige en Engelstalige boeken, op de bovenverdieping kan je terecht voor een glaasje wijn.


De wanden van het boekencafé staan vol boeken. Mensen zitten aan een tafeltje en aan de toog. Frederik Beyens
De kamer ligt vol boeken. Achteraan is een leeshoekje met tafeltjes, stoeltjes en kussens. Visit Antwerpen | Paulien Jenard

Snuisteren en kopen

Lectuur kopen kan natuurlijk ook in Antwerpen. Bij International Magazine Store vind je een ongelooflijke collectie aan binnenlandse en buitenlandse magazines. Wat je passie ook is, wedden dat je er hier een magazine van vindt? Cronopio Boekhandel, ‘t Stad Leest en De Groene Waterman zijn dan weer onafhankelijke boekhandels met een eigenzinnige selectie aan boeken én fijne medewerkers die je met een glimlach om de mond verder helpen. Snuister ook eens door de collecties van de vele antiquariaten van de Wolstraat en het Conscienceplein. Misschien doe je wel de ontdekking van je leven? 

Voor stripliefhebbers

Ben je liefhebber van strips? Dan weet je natuurlijk dat België een echt stripland is. Wandel de Stripmurenroute en ontdek welke striphelden er in het Antwerpse straatbeeld vereeuwigd zijn. Loop daarna langs bij stripwinkel Beo of Mekanik Strip om je collectie strips en graphic novels aan te vullen. 

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Breng dan een bezoek aan het nieuwe lezersplatform www.antwerpenleest.be.

Op de stripmuur zien we verschillende personages uit de strips van Jommeke. Jonathan Ramael
Op de stripmuur staat een scène uit Nero. Jonathan Ramael