Ga direct naar inhoud

Antwerpen Straalt

Een glas Bolleke De Koninck. Dries Luyten

Ontdek Belgisch bier in Antwerpen

In een bruin café, op een zonnig terras of in een authentieke brouwerij, met een biertje erbij is het genieten geblazen. Belgisch bier is een wereldbekend kwaliteitslabel. En Antwerpen is een uitstekende plek om je te verdiepen in het eeuwenoude ambacht van het bier brouwen.

Het Bolleke

Het is een bekend beeld: bij het eerste lentezonnetje nestelen veel Antwerpenaars zich op een terras en bestellen ze massaal een Bolleke. Wil je meer weten over dit amberkleurige bier dat een van dé symbolen van Antwerpen is? Breng een bezoek aan de Antwerp City Brewery. Je proeft er van het verhaal achter het Bolleke en de andere bieren van de brouwerij. Op dezelfde site ontdek je dat bier prima combineert met andere ambachtelijke lekkernijen. Je vindt er een bakker, een chocolatier, een kaasaffineur en meerdere restaurants. 

Gevel van stadsbrouwerij De Koninck. www.ilovelight.be
Binnenin brouwerij De Koninck. Frederik Beyens

‘t Pakhuis en Seef

In ‘t Pakhuis op het Zuid worden vijf bieren op authentieke wijze gebrouwen. Tijdens een rondleiding kom je alles te weten over het brouwproces. Aan de andere kant van de stad vind je de onafhankelijke brouwerij Seef. Op het Eilandje worden vier vaste bieren en enkele limited editions gecreëerd. Het bekendste ervan is Seefbier, een Antwerps bier dat al in de 17de eeuw werd gedronken, maar jarenlang was verdwenen tot het in 2012 opnieuw op de markt werd gebracht. 

Vijf flesjes Den Bangelijke van Stadsbrouwerij 't Pakhuis. Huisbrouwerij 't Pakhuis
Persoon schenkt Seefbier in glas. Stad Antwerpen | Dirk Kestens

Honderden biersoorten in evenveel cafés

Alle Antwerpse cafés opnoemen is onbegonnen werk. Laten we zeggen dat je altijd wel een plek vindt om een verfrissend biertje te drinken. Geen last van keuzestress? Trek dan naar een van de typische bruine cafés of gespecialiseerde bierbars. Sommigen hebben wel honderden biersoorten op de kaart staan en vaak schenken ze je bier uit in het originele glas. Ga je voor een klassieker als Karmeliet, Chimay of Leffe of kies je voor ongekende parels als Deugeniet, Lucifer, Zeezuiper of Verboden Vrucht? Nog een mogelijkheid: probeer eens een bier van een Antwerpse microbrouwerij. 

Tips nodig? Spotted by Locals raadt onder meer Bier Central, Beerlovers Bar, Billies Beer Bar en Het Elfde Gebod aan. De European Beer Guide heeft het dan weer voor de Kulminator, ‘t Oud Arsenaal en Paters Vaetje. Waar je ook belandt, steek je smartphone weg, zoek een gezellig plekje en aanschouw de wereld rondom je, terwijl je langzaam van je bier geniet. Het is het favoriete tijdverdrijf van zoveel Antwerpenaars.

Bierbakken van De Koninck vormen een bankje. Voor het bankje liggen golfballetjes en golfsticks. Lebak Photography Alban Lebacq
Koppel geniet van een biertje in de zon. De Koninck

Beloon jezelf 

Wil je eerst wat bewegen voor je jezelf beloont met een biertje? Op je eentje, of in groep, de fiets is een uitstekende manier om Antwerpen en omgeving te ontdekken. Onderweg zijn er opties genoeg voor een verfrissende stop. Tip: hou het veilig in het verkeer en probeer eens een alcoholvrij biertje. De laatste jaren zijn deze bieren geweldig in opmars. 

Tot slot zijn er ook een City Beer Golf Tour en tal van bierwandelingen. Zo ontdek je de stad terwijl je van het ene café naar het andere golft of stapt. Dankzij je deskundige gids kom je heel wat te weten over de betekenis van bier in Antwerpen. Wedden dat je bier nog beter smaakt als je het boeiende verhaal erachter kent?