Ga direct naar inhoud

Antwerpen Straalt

Witte muren en groene planten sieren de Vlaeykensgang. Stad Antwerpen

Wegdromen bij verborgen parels

Antwerpenaars noemen hun stad weleens een wereldstad op mensenmaat. Ook al is de stad compact en fiets of wandel je makkelijk van de ene wijk naar de andere, toch blijf je nieuwe dingen en onverwachte bezienswaardigheden ontdekken. Als je je ogen goed openhoudt tenminste.

De oude muren op de binnenplaats van het Maagdenhuis. Dave Van Laere

Verrassende collectie in het Maagdenhuis

Heb je het Rubenshuis, Museum Plantin-Moretus en het MAS al bezocht? Trek dan eens naar een van de minder bekende musea van Antwerpen. Het Maagdenhuis is een historisch gebouw uit de 16de-17de eeuw dat lange tijd dienst deed als weeshuis voor meisjes. Naast gebruiksvoorwerpen uit die tijd ontdek je er ook een verrassende collectie schilderijen en beeldhouwwerken van onder meer Rubens, Jordaens en van Dyck en tal van andere, minder bekende meesters.


Eugeen Van Mieghem Museum
Mozaïek in Eugeen Van Mieghem Museum. Eugeen Van Mieghem Museum

Gelukszoekers in het Eugeen Van Mieghem museum

In het imponerende Redershuis aan de Scheldekaaien vind je het Eugeen Van Mieghem museum. De plek kon niet beter gekozen zijn. In het begin van de twintigste eeuw liet Van Mieghem zich inspireren door de emigranten die aan boord stapten van een schip dat hen naar Amerika bracht. Het museum toont 150 werken van de sociaal bewogen kunstenaar. Loop na je bezoek de helling naar het wandelterras aan de Schelde op, laat je blik over de brede rivier glijden en verbeeld je dat je zelf zo’n gelukszoeker bent. 

Als je een museum wilt bezoeken dan kan dan in alle rust en veiligheid, vergeet je plekje niet te reserveren.

Luister naar de stilte in het Begijnhof

Absolute stilte in een stad? Het bestaat. Naast de universiteit vind je een verborgen plek: het Begijnhof. Stap er binnen en geniet van de binnentuin en boomgaard. Loop langzaam over de gekasseide straatjes en luister naar de stilte. Vroeger woonden hier begijnen, devote vrouwen die in gemeenschap leefden. De prachtige huisjes worden vandaag de dag nog altijd bewoond.


Père Lachaise in Antwerpen

In Hoboken, ten zuiden van de stad, strekt de begraafplaats Schoonselhof zich uit over een grote, groene oppervlakte van 84 hectare. Wandel door het park en ontdek historische grafmonumenten, militaire ereperken en een kasteel. Wil je bekende graven spotten? Met de brochure die je aan de hoofdingang vindt ga je op zoek naar de laatste rustplaats van onder meer zangeres La Esterella, acteur Julien Schoenaerts en striptekenaar Jef Nys. 

Teletijdmachine naar de 16e eeuw

Een van de meest gefotografeerde plekjes van Antwerpen en toch een verborgen parel, dat moet de Vlaeykensgang zijn. Stap door het poortje aan de Oude Koornmarkt 16 en de teletijdmachine doet de rest. Plots zie je hoe de stad er in de 16de eeuw uitzag. In die tijd woonden hier de armsten van de stad, nu vind je er antiekwinkeltjes, kunstgalerijen en restaurants. Tijdens de zomerse beiaardconcerten is het een populaire plek. Wil je grote drukte vermijden? Ga er dan eens op een vroege ochtend op een bankje zitten en luister er naar het ontwaken van de stad.